مقدمه‎ای بر بیماری ایدز

آشنایی با بیماری ایدز

مقدمه‎ای بر بیماری ایدز

بیماری ایدز که از سه دهه پیش شروع شده و به سرعت در حال گسترش در همه ی جهان است، یک بیماری عفونی محسوب می گردد که راه های انتقال منحصر به فرد این بیماری، آن را از سایر بیماری های عفونی متمایز می نماید

انسان امروزه با شناخت دقیق عوامل بیماری و چگونگی گسترش آن، راه های پیشگیری از بیماری ها را هم شناسایی نموده و با شناخت راه های پیشگیری و بکار بردن آن می تواند قبل از ایجاد بیماری آن را کنترل نموده و از شیوع بیماری در جامعه جلوگیری نماید.
بیماری ایدز که از سه دهه پیش شروع شده و به سرعت در حال گسترش در همه ی جهان است، یک بیماری عفونی محسوب می گردد که راه های انتقال منحصر به فرد این بیماری، آن را از سایر بیماری های عفونی متمایز می نماید.
انتقال از راه ارتباطات جنسی محافظت نشده، خون، آلات تزریق و... باعث می شود تا این بیماری جزء بیماری های رفتاری طبقه بندی گردد. بنابراین راه های پیشگیری از این بیماری عفونی هم به صورت ویژه بوده و با تغییر رفتار میسر خواهد بود.
 
آگاهی و شناخت جوامع از ویروس عامل بیماری، نحوه ی انتقال، پیشگیری و راه های مبارزه با انتشار آن مهمترین راهکار کنترل بیماری ایدز است و اطلاع رسانی و روشنگری شرط اصلی این راهکار می باشد.
 
اچ آی وی عامل بیماری ایدز است. HIV مخفف "ویروس نقص ایمنی انسان" است. در دنیا آن را با نام "Human Immunodeficiency Virus" می شناسند. به کسانی که آلوده به اچ. آی. وی شده اند، اچ. آی. وی مثبت "+HIV" و یا اچ. آی. وی پوزتیو "HIV positive" می گویند.
 
اچ‎آی‎وی به محض ورود به، بدن به گلبول های سفید که نقش دفاعی بدن را بازی می کنند و ما را در برابر بیماری ها حفاظت می نمایند حمله نموده و بسیار سریع شروع به زیاد شدن می کنند و کم کم تمامی نیرو و استقامت بدن را از بین می برند؛ به طوری که بیمار شاید تنها از یک بیماری ساده مانند سرما خوردگی بمیرد. بنابراین خود ویروس به تنهایی موجب مرگ بیمار نمی شود بلکه با ناتوان کردن سیستم دفاعی موجب مرگ می شود.
 
عامل بیماری ایدز یک ویروس است. ویروس، موجود زنده ی بسیار کوچکی است که می تواند خودش را در سلول های بدن تکثیرنموده و منتشر شود. اما نمی تواند به تنهایی زندگی کرده و لذا به بدن یک میزبان برای زندگی و تکثیر نیاز دارد.
 
زمانی که ویروس به بدن شخصی راه پیدا کرد، شروع به تکثیر یا به عبارت دیگر شروع به شبیه سازی و کپی برداری از خودش درسلول های بدن این شخص می کند. یک ویروس می تواند سلول هایی که داخل آن جای گرفته و از آن تغذیه می کند را معیوب کرده و به آن آسیب برساند.
 
سیستم دفاعی بدن مجموعه ای از سلول ها است که در بدن شما با ویروس ها و عفونت ها مقابله می کند. در انسان، سیستم دفاعی بدن معمولا ویروس ها را به سرعت پیدا نموده و سریع می کشد.
 
اشخاص آلودگی را از شخص دیگری که پِیش از این آلوده شده است دریافت می کنند و همین طور می توانند آلودگی به ویروس را به شخص دیگر انتقال دهند. در واقع این راهی است که اچ آی وی شیوع پیدا کرده و منتشر می شود.
نکته ی قابل توجه این می باشد که این ویروس بسیار ضعیف بوده و تنها در شرایط خاصی قادر به حیات است ولی به محض آن که وارد بدن شود آن موقع تبدیل به هیولایی غیر قابل مهار خواهد شد که میزبان خود را در مدتی کوتاه (بستگی به پیشرفت بیماری و مصرف داروهای پیشگیری کننده از زیاد شدن ویروس دارد) از پای درخواهد آورد.
 
اچ‎آی‎وی چگونه به وجود آمده است؟
هنوز منشاء قطعی برای این همه گیری پیدا نشده است. نظریه های مختلفی ارایه شده که هیچ کدام هنوز به اثبات نرسیده است.اچ آی وی جزو گروه رتروویروسهاست و ویروس های هم خانواده ی او در طبیعت وجود دارند که برخی از آن ها عامل بیماری های مختلف بدخیم و یا عصبی در انسان و برخی عامل سرطان ها در جوندگان هستند.
 
به نظر می رسد این ویروس در انسان به صورت تک گیر بوده ولی به دلایل مختلف و با جهش، اپیدمی ایجاد کرده است .از آلوده شدن توسط اچ آی وی می تواند سال ها بدون اولین علایم بیماری بگذرد و در طول این مدت بیماری بروز نکند اما بعد از اینکه متوجه شدیم آلوده به ویروس هستیم بسیار مهم و پر اهمیت است که توسط یک متخصص و یا یک دکتر تحت نظر قرار بگیریم و از داروهای بخصوصی استفاده کنیم. در واقع ما امروزه درمان نهایی ایدز را نمی دانیم، داروها تنها پیشرفت بیماری را بسیار کند می کنند و با قطع کردن دارو بیماری خودش رادوباره نشان خواهد داد و شروع به رشد و حمله خواهد کرد. بعد از ابتلا اگر احتیاط های لازم با دقت انجام نشود ما می توانیم ویروس را به شخص دیگری در وضعیت های خاصی منتقل کنیم!.انتقال میتواند همان موقعیت را برای دیگری ایجاد کند،حتی اگر شخص بیمار نشانه ای از بیماری نداشته باشد.